Square Square Square Square Square Square Square Square
Square Square Square Square Square Square
Square Square Square Square Square Square
Square Square Square Square Square Square Square
Square Square Square Square Square
Square Square Square Square
Square Square Square Square Square

Sastanak predsjednika odbora za poslove Unije (COSAC)

19.01. — 20.01.2020.
Završeno

Sastanak predsjednika odbora za poslove Unije (COSAC)

Nacionalna i sveučilišta knjižnica
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Konferencija odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC – kratica francuskog naziva Conférence des organes spécialisés en affaires communautaires) omogućuje redovitu razmjenu stajališta između odbora za europske poslove nacionalnih parlamenata država članica, a Ugovorom iz Lisabona ovlaštena je podnijeti na razmatranje Europskom parlamentu, Vijeću i Komisiji svaki doprinos koji smatra prikladnim te promicati razmjenu informacija i najboljih praksi između nacionalnih parlamenata i Europskog parlamenta. Odluka o osnivanju COSAC-a donesena je na Konferenciji predsjednika parlamenata Europske unije u Madridu 1989., a prvi sastanak COSAC-a održan je od 16. do 17. studenoga 1989. u Parizu. COSAC se, prema odredbama Poslovnika, sastaje dva puta tijekom svakoga šestomjesečnog predsjedanja Vijećem u državi predsjedateljici – jednom u formatu sastanka predsjednika odbora i jednom na plenarnom sastanku. U rad COSAC-a uključen je Europski parlament te, u svojstvu promatrača, odbori nadležni za europske poslove/integracije država kandidatkinja.

Sastanak predsjednika odbora za poslove Unije prvi je sastanak koji se održava u okviru parlamentarne dimenzije hrvatskoga predsjedanja Vijećem. Tijekom sastanka predstavit će se hrvatski prioriteti predsjedanja Vijećem i raspravljat će se o temama koje su u zajedničkom interesu Europske unije i nacionalnih parlamenata u novom institucijskom sazivu. Sastanak predsjednika odbora predstavlja pripremu za plenarni sastanak COSAC-a, koji će se održati od 24. do 26. svibnja 2020.

Sastanak je otvoren za javnost putem video prijenosa (u nastavku).

Izjava o odricanju odgovornosti
Originalima se smatraju isključivo obraćanja izgovorena u dvorani te prateći dokumenti predstavljeni tijekom sastanka. Prijenos bilo kojeg video ili zvučnog zapisa (uključujući konferencijski prijevod putem zvučnog kanala) omogućava lakšu komunikaciju i ne predstavlja vjerodostojan zapis tijeka sastanka.
Hrvatski sabor se odriče svake odgovornosti za točnost iznesenih mišljenja i ne snosi nikakvu odgovornost za bilo kakav gubitak ili štetu bilo koje vrste koja bi proizašla izravno ili neizravno slijedom korištenja prijenosa video ili zvučnog zapisa.
 

Video
Program
Nedjelja, 19.01.2020.
17.00 – 18.00 Sastanak predsjedajuće Trojke COSAC-a

Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6-7; dvorana Ivana Mažuranića

Ponedjeljak, 20. siječnja 2020.
9.00 – 9.30 Otvaranje sastanka predsjednika COSAC-a

Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Ul. Hrvatske bratske zajednice 4

 

Uvodna obraćanja:

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskoga sabora
Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Odbora za europske poslove

Usvajanje dnevnog reda sastanka predsjednika COSAC-a

9.30 – 10.00 Proceduralna i ostala pitanja
  • Rezultati sastanka predsjedavajuće Trojke COSAC-a
  • Nacrt programa LXIII. sastanka COSAC-a
  • Sažetak 33. polugodišnjeg izvješća COSAC-a
  • Pisma predsjedništvu
  • Proceduralna pitanja

Rasprava

10.00 – 11.00 Prva sjednica – Prioriteti predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije

Glavni govornik:

mr. sc. Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske

Rasprava

11.00 – 11.30 Stanka za kavu
11.30 – 13.00 Druga sjednica – Europska unija, nacionalni parlamenti i COSAC u novom institucijskom sazivu

Glavni govornici:

Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju

Mairead McGuinness, prva potpredsjednica Europskog parlamenta zadužena za odnose s nacionalnim parlamentima

Rasprava

13.00 – 13.10 Zatvaranje sastanka predsjednika COSAC-a
13.10 Zajednička fotografija
Govornici
Gordan Jandroković
Gordan Jandroković
Gordan Jandroković

Predsjednik 9. saziva Hrvatskoga sabora od 2017. Za zastupnika u Hrvatskome saboru prvi put je izabran 2003. U razdoblju od 2008. do 2011. Gordan Jandroković je bio ministar vanjskih poslova i europskih integracija te potpredsjednik Vlade RH od 2010. do 2011. Za vrijeme njegovog ministarskog mandata bio je voditelj Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju RH Europskoj uniji. Prije toga je bio zaposlen na rukovodećim funkcijama u privatnim tvrtkama te kao službenik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske. Diplomirani je politolog i inženjer građevine.

Domagoj Ivan Milošević
Domagoj Ivan Milošević
Domagoj Ivan Milošević

Predsjednik Odbora za europske poslove u 9. sazivu Hrvatskoga sabora. Predsjednik je organizacije SME Global (Međunarodna demokratska unija) i potpredsjednik organizacije SME Europe (EPP). U razdoblju od 2010. do 2011. bio je potpredsjednik Vlade RH zadužen za investicije. Od 2011. zastupnik je u Hrvatskome saboru. Prije toga ostvario je uspješnu karijeru u privatnom sektoru radeći na rukovodećim funkcijama u malim i srednjim poduzećima iz područja protupožarne zaštite, graditeljstva i razvoja nekretnina. Milošević je doktor medicine i ima završen magisterij iz poslovnog upravljanja. 

Andrej Plenković
Andrej Plenković
Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske od 2016., 12. po redu od nezavisnosti Hrvatske. U 2016. izabran je za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), stranke EPP-a. Bio je zastupnik u Europskom parlamentu od 2013. do 2016. te u Hrvatskome saboru od 2011. do 2013. Do 2011. obnašao je razne dužnosti u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija RH. Od 2002. do 2005. bio je zamjenik šefa Misije RH pri Europskoj uniji. Bio je zamjenik veleposlanika RH u Francuskoj od 2005. do 2010., te državni tajnik za europske integracije od 2010. do 2011. Diplomirani je pravnik i magistar međunarodnog javnog i privatnog prava. 

Dubravka Šuica
Dubravka Šuica
Dubravka Šuica

Potpredsjednica Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju od prosinca 2019. Prije nego što je preuzela ovu funkciju, Šuica je bila zastupnica u Europskom parlamentu i voditeljica hrvatske delegacije u Europskoj pučkoj stranci od 2013. Izabrana je za prvu potpredsjednicu Kluba zastupnika EPP- a u Europskom parlamentu u srpnju 2019. Bila je zastupnica u Hrvatskome saboru od 2000. do 2011. i gradonačelnica Dubrovnika od 2001. do 2009. Prethodno je radila u obrazovnom sektoru kao profesorica engleskog i njemačkog jezika. 

Mairead McGuinness
Mairead Mcguinness
Mairead McGuinness 

Prva potpredsjednica Europskog parlamenta zadužena za odnose s nacionalnim parlamentima. Također je nadležna i za dijalog EP-a s crkvama, religijama te filozofskim i nekonfesionalnim organizacijama. McGuinness vodi radnu skupinu EP-a koja se bavi administrativnim posljedicama Brexita te je kao potpredsjednica EP-a nadležna za područje Sjeverne Amerike. Članica je u odborima EP-a za poljoprivredu i ruralni razvoj, okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane te ustavna pitanja. Zastupnica je u Europskom parlamentu od 2004. Prije ulaska u Europski parlament radila je kao novinarka, televizijska voditeljica i komentatorica. 

Svi događaji