Square Square Square Square Square Square Square Square
Square Square Square Square Square Square
Square Square Square Square Square Square
Square Square Square Square Square Square Square
Square Square Square Square Square
Square Square Square Square
Square Square Square Square Square

Obavijest o zaštiti privatnosti na internetskoj stranici

Ovom obavijesti pružaju se informacije o prikupljanju i obradi osobnih podataka od strane Hrvatskoga sabora kao voditelja obrade i zaštiti prava. Ova obavijest odnosi se isključivo na osobne podatke prikupljene u svrhu poboljšanja rada internetske stranice te radi obrade i odgovora na vaša pitanja.

Voditelj obrade i kontakt podaci

  • Hrvatski sabor
  • Trg svetog Marka 6
  • 10000 Zagreb
  • Tel: +385 1 6303 781
  • Email: szop@sabor.hr

Navedeni podaci su i podaci službenika za zaštitu osobnih podataka.

Osobni podaci koji se prikupljaju i izvor podataka

Hrvatski sabor poštuje privatnost posjetitelja internetskih stranica. O posjetiteljima se ne prikupljaju osobni podaci, osim u slučajevima kada ih putem elektroničke pošte pošalje sam posjetitelj. U slučajevima kada je poznat identitet posjetitelja/pošiljatelja, njegovi se podaci koriste samo u svrhu zbog koje ju je pošiljatelj uputio. Unatoč tomu, posjetitelj koji odašilje osobne podatke elektroničkim putem treba uzeti u obzir ograničenja suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija i po pitanju sigurnosti te zaštite privatnosti osobnih podataka.

Podaci koji se prikupljaju, u slučaju da ih pošiljatelj sam dostavi, su: ime i prezime i adresa elektroničke pošte.

Za potrebe održavanja sigurnosti sustava i izrade analiza uspješnosti web sustava, na web poslužitelju Hrvatskoga sabora prikupljaju se tehnički podaci o posjetiteljima koji ih osobno ne identificiraju.

Svrha obrade podataka

Podaci, koji se prikupljaju, služe poboljšanju rada kako bi posjet ovoj internetskoj stranici bio što ugodniji, funkcionalniji i praktičniji.

Pravni temelj obrade podataka

Obrada je nužna za potrebe legitimnih interesa voditelja obrade (poboljšanje internetske stranice i korisničkog iskustva za korisnike te zaštite podataka), a u smislu članka 6. stavka 1. točke (f) UREDBE (EU) 2016/679 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (dalje u tekstu: Opća Uredba). Navedene zadaće i ovlasti propisane su odredbama Opće uredbe te Zakona o provedbi Opće uredbe.

Prikupljeni osobni podaci neće se koristiti za automatizirano donošenje pojedinačnih odluka, uključujući izradu profila.

Primatelji podataka

Vaše osobne podatke možemo proslijediti na korištenje pružateljima informatičko-komunikacijskih rješenja i usluga koji djeluju kao izvršitelji obrade. S navedenim izvršiteljima obrade sklopili smo ugovore u kojima je detaljno propisano postupanje s osobnim podacima, stoga isti nisu u mogućnosti obrađivati vaše osobne podatke  bez našeg naloga i prosljeđivati ih trećim stranama.

Vremensko razdoblje čuvanja osobnih podataka

Osobni podaci se obrađuju dok se ne ispuni svrha obrade osobnih podataka. Nakon prestanka svrhe u koju su prikupljeni, više se ne koriste te se čuvaju u sustavu pohrane u skladu s rokovima iz propisa o čuvanju arhivskoga gradiva.

Prava ispitanika

Vaša prava su:

  • pravo na pristup osobnim podacima
  • pravo na ispravak osobnih podataka
  • pravo na brisanje
  • pravo na ograničenje obrade osobnih podataka
  • pravo prijenosa podataka
  • pravo na prigovor.

Zahtjev za ostvarenje prava može se podnijeti službeniku za zaštitu osobnih podataka, pisanim putem ili putem elektroničke pošte koristeći ranije navedene podatke.

U skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka, voditelj obrade mora na zahtjev odgovoriti u roku od mjesec dana.

U slučaju sumnji u povredu privatnosti i zakonitost obrade imate pravo podnijeti pritužbu tijelu za nadzor:

  • Agencija za zaštitu osobnih podataka
  • Savska cesta 136
  • 10000 Zagreb
  • www.azop.hr/

Kolačići

Internetske stranice parleu2020.sabor.hr koriste kolačiće. Kolačićima se smatraju datoteke male veličine koje se privremeno pohranjuju na tvrdom disku korisnika, što našoj internetskoj stranici omogućava prepoznavanje računala korisnika prilikom sljedećeg posjeta stranice Sabora.

Navedeni alati mogu prikupljati i pohranjivati tehničke podatke kao što su IP adresa korisnika i/ili posjetitelja, identifikator mobilnog uređaja, podatke o pregledniku i slično, ali pritom ne identificiraju osobu.

Kolačići koji se pohranjuju služe u analitičke i statističke svrhe i za funkcioniranje svih značajki internetske stranice te boljeg korisničkog iskustva. Ti kolačići mogu biti stalni kolačići koji na računalu korisnika ostaju pohranjeni i nakon posjeta te privremeni kolačići koji se pohranjuju samo tijekom posjeta stranici.

Ovisno o postavkama na korisnikovom internetskom pretraživaču, kolačići se mogu automatski prihvaćati. Ako korisnik nije suglasan s njihovom uporabom, kolačići se u bilo kojem trenutku mogu jednostavno izbrisati i/ili trajno isključiti na računalu ili mobilnom uređaju pomoću postavki preglednika kojim se korisnik koristi.

Više informacija o upravljanju kolačićima potražite na stranicama preglednika kojim se koristite. Napominjemo kako je svrha kolačića poboljšanje i omogućavanje uporabe internetske stranice parleu2020.sabor.hr, a sprječavanjem ili brisanjem kolačića može se onemogućiti funkcioniranje značajki saborske internetske stranice ili uzrokovati drugačiji rad i izgled u vašem pregledniku.

U svrhu prikupljanja podataka o posjećenosti web stranice Sabor koristi Google analytics.

Kako prihvatiti ili odbiti kolačiće?

Korisnik može blokirati uporabu nekih ili svih kolačića koje koristimo na našoj web stranici, no to može utjecati na njezinu funkcionalnost.

Odabirom postavki, korisnik u svakom trenutku može odabrati ili resetirati postavke kolačića. Dodatno može prihvatiti ili odbiti neke ili sve kolačiće prilagođavanjem postavki svog preglednika. Na sljedećim linkovima dostupne su informacije o tome kako promijeniti postavke za neke od najčešće korištenih web preglednika: Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Apple Safari, Opera. Neki preglednici omogućuju pregledavanje internetskih sadržaja u anonimnom načinu rada, ograničavajući količinu podataka postavljenih na korisnikovom računalu i automatsko brisanje trajnih kolačića postavljenih na korisnikov uređaj kada završi posjet stranicama. Postoje i mnoge aplikacije trećih strana koje korisnik može dodati u preglednik kako bi blokirao ili upravljao kolačićima. Povrh toga, korisnik može i izbrisati kolačiće koji su prethodno bili postavljeni na njegov preglednik tako da odabere opciju za brisanje povijesti pregledavanja i pritom uključi i opciju brisanja kolačića. Detaljnije informacije o kolačićima i podešavanju postavki preglednika mogu se pronaći na stranici www.allaboutcookies.org.